fbpx

Dit zijn de 6 gouden tips voor een perfecte barbecue!

0

Het is voorjaar en de eerste zonnestralen breken langzaam door.  Begint het al weer een beetje te kriebelen? Het barbecueseizoen komt eraan! De typische kolengeur, een verfrissend drankje en natuurlijk dé onmisbare barbecuesmaak maken de barbecue tot een favoriete zomerse maaltijd. Goed barbecueën kan soms lastig zijn. Marcin Beaufort van Marcin Culi-Advies uit Cadzand geeft je een paar barbecuetips om van iedere BBQ tot succes te maken!

- campagne -

Houtskool of briketten voor de barbecue?

“Er zijn veel verschillende soorten barbecues en ze vragen allemaal om een andere brandstof. Ga je voor smaak, dan is het leuk om eens voor iets anders te gaan dan een barbecue met houtskool. Er is volop keuze tegenwoordig en veel winkels kunnen je goed adviseren. Veel mensen kennen de briketten al waarbij het langer duurt voordat ze de juiste temperatuur hebben. Kolen hebben een hogere brandtemperatuur van 700 graden, ten opzichte van 600 graden voor briketten, maar hebben als voordeel dat ze lang hun temperatuur behouden. Houtskool is ook zuiverder en geeft een betere smaak dan briketten,” legt Marcin uit.

Welke types barbecue zijn er?

Probeer ook eens wat anders uit, is het advies van Marcin. Ga je voor open vuur zoals een ofyr of een houtgestookte Kamadotype zoals een Yakiniku? Er zijn ook pelletbarbecues zoals Green Mountain Grills waarvoor je – je raadt het al – pellets van verschillende soorten geperst hout gebruikt. Gas- en elektrische barbecues noemen zich ook barbecues, maar je zult nooit dezelfde smaakbeleving eruit halen als bij de bovenstaande types. Daarentegen heb je wel gemak en snelheid. 

Welke technieken heb je voor de barbecue?

Zoveel verschillende barbecues, zoveel verschillende technieken. Eigenlijk is een barbecue ontzettend veelzijdig, want je kunt er veel mee doen. Denk niet alleen aan grillen, maar ook aan roken, garen, stoven, poffen en bakken. Er zijn veel boeken op de markt met leuke recepten!

Tip #1 Wanneer weet je of de barbecue heet genoeg is? 

Iedereen wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan tafel schuiven, maar neem de tijd voor de barbecue. Vertrouw bij de gesloten barbecue op de temperatuurmeter. Bij een open vuur wacht je totdat je een mooi gloeiend houtskool over hebt. In de meeste gevallen reken je op een wachttijd van zeker een half uur.

Tip #2 De volgorde

Op een barbecue moet het product dat het langste hitte nodig heeft als eerst bereid worden. Afhankelijk daarvan verplaats je het rooster naar boven of beneden. Lange bereidingen op een lage temperatuur doe je eerst. Je kunt daarna de barbecue opstoken, zodat je kunt gaan bakken op het rooster en daarna grillen met het rooster op een hogere stand.

Tip #3 Lekker eten

Investeer in de kwaliteit van je vlees, vis en groente! Hoe beter, hoe meer smaak je van je eten zult hebben. 

Tip #4 Hoe maak ik het rooster schoon?

Een schone barbecue werkt altijd fijn. Als je klaar bent, stook je de barbecue op en laat je die 15 minuten goed doorbranden. Laat het rooster een half uur afkoelen en je wrijft het rooster daarna zo schoon.

Tip #5 Doe eens gek

Gooi eens wat anders op de barbecue dan de hamburger en het satéstokje! Wat denk je van kippendij, inktvis, een hele vis, oesters en als toetje een brownie?

Tip #6 Genieten

Bij barbecueën gaat het vooral om het genieten. Met goede materialen, lekker vlees en een koud drankje is het een maaltijd die uitstekend geschikt is om te nuttigen bij lange zomeravonden, of dat nou samen, met je gezin of de hele buurt is.

- campagne -

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij gebruiken analytische cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden en we gebruiken functionele cookies om jouw voorkeuren op te slaan. Akkoord en doorgaan Meer info