Lekkere, verse en gezonde maaltijden  

‘Mijn man John is chef-kok,’ vertelt Diana Valk. ‘Zijn vader werkte ook als kok in een verzorgingstehuis. Na een reorganisatie werden de maaltijden niet meer vers bereid, maar kant en klaar ingekocht. De gedachte dat die oudjes niet meer vers aten, bracht ons op een idee! We wilden die oudjes een lekkere, verse en gezonde maaltijd bezorgen. Maar was daar wel vraag naar? We hielden een enquête om dit te testen en het antwoord was ‘ja’! In 2006 begonnen we te koken vanuit huis in Aardenburg met een paar maaltijden per dag. Dit sloeg aan! Intussen genieten een paar honderd oudjes dagelijks van een lekkere, verse en gezonde maaltijd. Bedrijven, werkende mensen en gezinnen die geen tijd hebben om zelf gezond te koken bestellen de laatste jaren ook bij ons. Al sinds december 2007 doen we dit vanuit ‘Eetwinkel Valk’ in Oostburg en we werken nu met een team van vijf mensen.’  

Online bestellen of in de winkel  

Eetwinkel Valk bevindt zich aan de Brouwerijstraat 5 in Oostburg. In de winkel kan men terecht voor dagverse gerechten. Er is altijd volop keuze uit vis, vlees, verse groente, pasta en meer. Vroeg in de morgen beginnen ze al aan de voorbereidingen. Bestellen kan online (www.eetwinkelvalk.nl), of je haalt een formulier op in de winkel en levert het later ingevuld weer in. Twee dagen later brengt Diana, John of één van hun chauffeurs de verse maaltijd bij je thuis. Maandag, woensdag en vrijdag zijn de bezorgdagen en ze leveren door heel West-Zeeuws-Vlaanderen tot en met Biervliet.  

Voor ieder wat wils 

‘Toen we nog niet zo groot waren, probeerden we alles lokaal te halen. Maar je kunt je voorstellen dat we op een gegeven moment alleen nog maar aardappels aan het schillen waren. Daarom kopen we nu alles geschild in. Waar we kunnen, halen we nog steeds lokaal. Zoals bijvoorbeeld de asperges, daarvoor rijden we naar Eede. De omvang is veranderd, maar het assortiment blijft even gevarieerd en passen we per seizoen aan,’ legt Diana uit. Wat je allemaal kunt bestellen en halen? ‘Er zijn altijd twee dagsoepen maar ook vispannetjes, lasagne en een oer-Hollandse bal gehakt, rode kool en puree. Omdat niet iedereen een vol bord eet ’s avonds, leveren we ook twee verschillende porties. Een grote maaltijd van 650 gram en een kleinere maaltijd. Dit is precies de helft van een grote. Oudere klanten hebben bijna allemaal halve maaltijden. Ook iets wat we door de tijd geleerd hebben. We luisteren goed naar onze klanten en spelen op de behoeftes en wensen in. We eten soms twee dagen van een grote maaltijd, hoorden we wel eens. Of, ‘we moeten de helft weggooien’. Verspilling vinden we zonde dus daar doen we dan wat aan door kleinere maaltijden aan te bieden.’ 

Zij blij, wij blij 

‘Het leukste vind ik de tevreden gezichten van de klanten wanneer we eten rondbrengen’, zegt Diana. ‘Ik bezorg zelf ook, en wanneer ik dan zie dat mensen blij zijn, ben ik dat automatisch ook! John is een kok in hart en nieren. Hij wordt er blij van om hele lekkere dingen te maken. Als ontspanning en om nieuwe inspiratie op te doen lopen mijn man en ik graag buiten. Bijvoorbeeld richting Groede of Draaibrug. Door te bewegen en goed te eten houden we onszelf gezond. Dit is onze levensstijl, en ik hoop, zeker in deze tijden, dat meer mensen goed voor zichzelf blijven zorgen!’