Ben je er al eens geweest, de Kruidentuin in Graauw? Het is een klein, gezellig en vooral ook mooi plekje in onze regio. Initiatiefneemster en één van de acht huidige vrijwilligers, Géke Graaff, leidt ons rond.

Staande voor het toegangshekje legt Géke uit waarom we overal een soort druppelvorm zien. Op het toegangshekje, in het kunstwerk midden in de kruidentuin, op bloempotjes langs de kant en in de vorm van het pad. “Kijk maar eens naar het kunstwerk, daar, in het midden. Het lijkt op een waterdruppel. Maar je ziet dat er ook zaden in zitten en de vorm symboliseert tegelijkertijd een vlammetje. Zo heb je alles tezamen wat je nodig hebt om planten te laten groeien: water, zaden en warmte. Maar er is nog één ding minstens zo belangrijk. En dat is de liefde die je erin moet stoppen. Daarom staat het kunstwerk midden in een hart van lavendel.” Dit mooie plekje kan nu al niet meer stuk.

Kruiden met een verhaal

Samen met Géke lopen we de hele kruidentuin door. Bij ieder kruid stopt Géke even, plukt een takje of blaadje af, ruikt eraan en vertelt er een verhaal bij. “Dit is Boerenwormkruid, dat werd vroeger in de stallen gebruikt tegen ongedierte. Heb je een muggenbeet? Wrijf er deze goudbloemen maar over en de jeuk verdwijnt. Kijk, hier staat Koriander. Óf je vindt het lekker, óf je vindt dat het naar muizen ruikt.” Wij kiezen het laatste. We lopen verder, al luisterend, ruikend en proevend. Zelfs van bloemen. “Heel leuk voor in je salade bijvoorbeeld. Deze blauwe bloemetjes van het Komkommerkruid, de witte, van de Chinese bieslook en de rode, van de Oost-Indische Kers.”

Vrijheidsgevoel

Ongelooflijk veel kruiden, ook waar we nog nooit van hebben gehoord, staan er met hun vrolijke kleuren en geuren naast elkaar. Ze worden vergezeld door (vergeten) groenten en fruit, van een ‘gewone’ krop sla tot oerprei, kweeperen en kardoen. Is Géke misschien zo’n keukenprinses, die met al deze ‘ingrediënten’ aan het experimenteren gaat? “Nee hoor, mij gaat het om het werken in de tuin. Het geeft zo’n heerlijk vrijheidsgevoel om hier in de natuur bezig te zijn en alles te zien groeien en bloeien. Maar als ik toch een tip moet geven, doe dan eens een klein beetje munt bij je spinazie. Dat is heel lekker.”

Welkom

Oogsten mag werkelijk iedereen uit Graauw en omgeving. “Zo lang het maar voor eigen gebruik is. Je moet hier niet emmers bessen komen trekken of prei steken om op de markt te gaan verkopen natuurlijk. Maar verder staat het iedereen vrij om hier iets lekkers te plukken.” En om er gewoon op één van de gezellige bankjes te gaan zitten. Met een beetje geluk komt Géke langs en vertelt je nog veel meer verhalen.